cloud gebruiken in bedrijfsvoering

Bij het zoeken van een cloudprovider voor vb backup of e-mail of Saas zijn er een aantal uitdagingen die de keuze bemoeilijken, Dit zijn vb de maandelijkse kosten, de toegankelijkheid, functionaliteit zoals filesharing, gezamenlijk in documenten kunnen werken zoals dat bij office 365 mogelijk is. Is de data in Europa of Amerika opgeslagen? Kun je er makkelijk bij komen? Bovenal is inzicht hebben in de kosten van cruciaal belang. Wat bespaar ik met afdanken van eigen servers ( mail,- file- en dbase servers) Wat zijn de consequenties voor beveiliging, performance, up-time, medewerkers, AVG. Kies ik voor hybride of totale cloudoplossing. Ga ik virtualiseren?Welke cloudprovider, zie vb cloudinzicht.nl. Waar betaal ik voor bij mijn gekozen provider?Uw systeembeheerder zal niet graag zijn baan of  verantwoordelijkheden aan een derde partij afstaan.

Waaraan moet een goede back-up voldoen?

  1. Volledige een back-up van alle belangrijke bedrijfskritische documenten, programma’s en besturingssysytemen
  2. Restoren moet volledig en snel zonder lange tijd voor full recovery kunnen plaatsvinden.
  3. Full-, Differentia-l en incremental- back-ups moet mogelijk zijn zonder verstoring van de bedrijfsprocessen
  4. Een back-up is altijd dubbel: een lokale back-up en een remote back-up dat kan een eigen remote server zijn of een cloud provider
  5. Een cloud provider heeft als nadelen dat de servers in het buitenland kunnen staan, een Amerikaans bedrijf is die niet aan de privacy shield eisen voldoet. Dat kan voorkomen worden door zero-knowledge encryptie te gebruiken.
  6. Bij een cloud provider kan men niet snel de  data kan restoren.Behalve als het een cloud provider in Nederland is als ze je vb snel een restore disk kunnen geven. Daarbij moet natuurlijk de internet verbinding aanwezig zijn en die gemiddeld 18 mb/s download is  en upload 10 mb/s. Met deze snelheden duurt het uren om te back-uppen en te restoren en dan moet de provider ook nog zijn back-up functionaliteit goed ingericht hebben zodat zonder veel rompslomp alle data weer teruggezet kan worden.
  7. Houd er als mkb -er rekening mee dat juridische- en financiele data minstens 7 jaar bewaard moet blijven en dat de de privacy gevoelige gegevens moeten voldoen aan de AVG regels zodat de back-up extra veilig moet zijn

cloud gebruiken in bedrijfsvoering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

pro-ict-beheer