cloud gebruiken in bedrijfsvoering

Bij het zoeken van een cloudprovider voor vb backup of e-mail of Saas zijn er een aantal uitdagingen die de keuze bemoeilijken, Dit zijn vb de maandelijkse kosten, de toegankelijkheid, functionaliteit zoals filesharing, gezamenlijk in documenten kunnen werken zoals dat bij office 365 mogelijk is. Is de data in Europa of Amerika opgeslagen? Onder de  Safe harbor en Privacy shield regels is er nog steeds geen adequate bescherming voor europese ingezetenen om hun data te beschermen. Verder k un je er makkelijk bij komen? Bovenal is inzicht hebben in de kosten van cruciaal belang. Wat bespaar ik met afdanken van eigen servers ( mail,- file- en dbase servers) Wat zijn de consequenties voor beveiliging, performance, up-time, medewerkers, AVG. Bij een ransomware aanval is het hebben van een afgeschermde backup een cruciale stap om de criminelen buiten de deur te houden. Houd er dus rekening mee dat u dat die heeft. Recentelijk was AH getroffen omdat een partner een ransomware  aanval kreeg  en de medewerrkers geen ritten konden plannen en niet meer wisten waar de kaas stond in het magazijn

Vertrouw ik er op dat mijn cloud provider nu de cyber aanvallen voor mijn data afweert.Kies ik voor hybride of totale cloudoplossing. Ga ik virtualiseren?Welke cloudprovider, zie vb cloudinzicht.nl. Waar betaal ik voor bij mijn gekozen provider?Uw systeembeheerder zal niet graag zijn baan of  verantwoordelijkheden aan een derde partij afstaan.

Waaraan moet een goede back-up voldoen?

  1. Volledige een back-up van alle belangrijke bedrijfskritische documenten, programma’s en besturingssysytemen
  2. Restoren moet volledig en snel zonder lange tijd voor full recovery kunnen plaatsvinden.
  3. Full-, Differentia-l en incremental- back-ups moet mogelijk zijn zonder verstoring van de bedrijfsprocessen
  4. Een back-up is altijd dubbel: een lokale back-up en een remote back-up dat kan een eigen remote server zijn of een cloud provider
  5. Een cloud provider heeft als nadelen dat de servers in het buitenland kunnen staan, een Amerikaans bedrijf is die niet aan de privacy shield eisen voldoet. Dat kan voorkomen worden door zero-knowledge encryptie te gebruiken.
  6. Bij een cloud provider kan men niet snel de  data kan restoren.Behalve als het een cloud provider in Nederland is als ze je vb snel een restore disk kunnen geven. Daarbij moet natuurlijk de internet verbinding aanwezig zijn en die gemiddeld 18 mb/s download is  en upload 10 mb/s. Met deze snelheden duurt het uren om te back-uppen en te restoren en dan moet de provider ook nog zijn back-up functionaliteit goed ingericht hebben zodat zonder veel rompslomp alle data weer teruggezet kan worden.
  7. Houd er als mkb -er rekening mee dat juridische- en financiele data minstens 7 jaar bewaard moet blijven en dat de de privacy gevoelige gegevens moeten voldoen aan de AVG regels zodat de back-up extra veilig moet zijn

cloud gebruiken in bedrijfsvoering

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

pro-ict-beheer