Ransomware herstel key aandachts punten

Als een bedrijf aangevallen is met  ransomware, wil het met zo min mogelijke financiele en/of reputatie schacde weer op Internet kunnen om hun producten en diensten weer aan te kunnen bieden. Helaas wordt er nog te veel betaald aan de cybercriminelen zodat het nog steeds lucratief blijft bedrijven en organisatie aan te vallen ongeacht of t nu banken of ziekenhuizen betreft. Betalen is voor het slachtoffer ook geen garantie dat de ransomware aanval ook wordt teruggedraaid en opgeheven dus preventie is altijd beter De 1e stap die bedrijven in t kader van preventie kunnen nemen is: leid uw personeeel op niet in phishing mails en aanverwante trucs te trappenn, het zijn nog steeds de kwetsbare aanvals punten De 2e stap: een gedegen herstel plan na een inventarisatie welke ICT onderdelen/procssen risico lopen dit kan voor verschillende vestigingen gelden. Let op: als u vb een backup plan hebt,  dat verdeeld is over de vestigingen. De 3e stap is: een doorlopend data bescherming die er voor zorgt dat een bedrijfskritisch proces dat continu date verwerkt via een goed herstelplan zo min mogelijk data verlies oplevert als er na de ransomware herstelt moet worden. De 4e stap: bedrijven hebben baat bij een zo snel mogelijke hersteltijd ideaal is een schaalbare data recovery vb via Virtual Machines en docker applicatie die gedupliceerd  zijn en niet corrupted door de ransomware De 5e stap test een ramsomware aanval zoals u een brandweer oefening zou houden en ontdek waar u nog niet aan gedacht heeft

Succes

Ransomware herstel key aandachts punten
pro-ict-beheer